Blog
Podľa čoho si vybrať domácu knižnicu

Podľa čoho si vybrať domácu knižnicu

21.05.2021
Pri výbere domácej knižnice je dôležité, aby ponúkala prehľadné uloženie a jednoduchý výber kníh, chránila ich pred prachom a poškodením. A, samozrejme, ladila so zvyškom interiéru.

Kopia sa vám na rôznych miestach v byte knihy a neustále k nim pribúdajú ďalšie? Zrejme je najvyšší čas dopriať im dôstojné miesto v domácej knižnici, ktorá sa s trochou šikovnosti stane skvostom interiéru. Čo všetko je potrebné vedieť skôr, ako bude knižnica v obývačke? 

Veľkosť knižnice

Jednou zo zásadných skutočností pri výbere knižnice do obývačky sú jej rozmery. Tie závisia od aktuálneho počtu kníh a rýchlosti ich pribúdania. Knižnicu dimenzujte približne na dvojnásobok počtu kníh, ktoré už vlastníte. 

Ak patríte medzi vášnivých čitateľov a máte k dispozícii dostatok miesta, knižnica do obývačky sa môže stať dominantným prvkom miestnosti. V prípade, že chcete mať v poličke na knihy iba tie, ku ktorým vás viaže citový vzťah, je zbytočné vyberať si knižnicu na celú stenu. Účel výborne splní napríklad polička na knihy v tvare stromu alebo miniatúrna štvorcová knižnica zavesená na stenu.

Podľa čoho si vybrať domácu knižnicu - #982 foto: iStock

Veľkosť knižnice sa, samozrejme, odvíja aj od priestorových možností.V malých miestnostiach oceníte vysoké rohové knižnice. V garsónkach a jednoizbových bytoch porozmýšľajte nad využitím knižnice ako priečky, ktorá oddeľuje, napríklad obývaciu časť od spálne. Nebojte sa ani menej tradičného riešenia – umiestnite knižnicu do chodby. Do detských izieb voľte praktické nízke detské poličky na knihy. Knižnicu na mieru zvážte v prípade podkrovných šikmín a atypických priestorov. 

Pri výbere knižnice majte na pamäti niekoľko dôležitých čísel. Minimálny priechod okolo knižnice je 60 centimetrov. Poličky na knihy musia mať kvôli bezpečnosti hrúbku aspoň 1,8 cm. Pri knižniciach širokých viac ako 80 cm sa odporúča hrúbka až 2,3 cm. Štandardná hĺbka býva 30 až 50 centimetrov. Ak sa náhodou nejaké knihy nezmestia do knižnice vertikálne, pokojne ich na seba naukladajte horizontálne. 

Pri veľkom množstve kníh rôznych veľkostí, ktoré chcete prehľadne usporiadať, sa vám zíde variabilná knižnica s prestaviteľnými policami

Neprehliadnite:

9146

Typ knižnice 

Medzi najbežnejšie typy knižníc patria otvorené policové knižnice a presklené knižnice do obývačky. Otvorené policové knižnice sú medzi zanietenými čitateľmi populárne, ale majú nevýhodu v podobe usádzania prachu na jednotlivých knihách. Ak tomu chcete zabrániť, vyberte si presklenú knižnicu alebo knižnicu s plnými dvierkami z rozličných materiálov.

Praktickou voľbou do kancelárie, poprípade do študentskej izby, sú zásuvkové knižnice na nožičkách alebo na kolieskach. V prípade, že vám učarovala knižnica na stenu, nezabudnite ju bezpečne upevniť na strope alebo stene. 

Retro knižnica z čierneho kovu a masívneho dreva foto: iStock

Štýl knižnice 

Preferovaný štýl bývania je dôležitým faktorom pri výbere domácej knižnice. 

Obývačka s knižnicou v škandinávskom štýle sa vyznačuje jednoduchosťou a praktickosťou. Je o niečo útulnejšia ako minimalisticky zariadené obydlie, ktoré je najmä o dôraze na jednoduchosť čistých línií. 

Knižnice v koloniálnom štýle charakterizujú prvky ako napríklad masívne exotické drevo v tmavej farbe, vyrezávané časti či zvieracie motívy. Dobre sa v nich budú vynímať staré glóbusy, mapy a exotické suveníry. 

Industriálny štýl priznáva pôvodné materiály, odhaľuje potrubia a drevené stropy, hojne využíva drevo a kovové prvky. Charakterizuje ho aj  kombinácia moderného nábytku s kúskami inšpirovanými továrenskou výrobou. Knižnica v industriálnom dizajne môže byť zhotovená napríklad z dreva a kovu a jej krásu podčiarknu priemyselné svietidlá umiestnené v blízkosti. 

9146

Vidiecky štýl je najmä o používaní prírodných materiálov a množstva dekorácií, ktoré ho zútulňujú. Vo vidiecky ladenej knižnici nesmú chýbať fotky najbližších, svietniky, obrázky. Prírodné materiály preferuje aj rustikálny štýl s tým rozdielom, že rustikálne ladená knižnica je zhotovená z čo najmenej opracovaného masívneho materiálu. 

Modernú knižnicu charakterizujú zaujímavé materiály a tvary. Nič nepokazíte bielou knižnicou do obývačky, do ktorej knižky poukladáte podľa farebnosti obalov. 

V prípade, že nepreferujete žiadny konkrétny štýl, riaďte sa jednoduchým pravidlom –  výrazné a rozložité prvky miestnosť opticky zmenšia. To znamená, že čím menší priestor miestnosť ponúka, tým menej nápadnú knižnicu zvoľte. 

Podľa čoho si vybrať domácu knižnicu - #983 foto: iStock

Tri jednoduché inšpirácie na handmade police na knihy a dekorácie  

  • Máte k dispozícii starý rebrík, dosky, farbu na drevo a zopár skrutiek? Využite to, zapojte fantáziu a zmontujte si originálnu policu na knihy alebo kvety v tvare rebríka. 
  • Dobrý základ pre knižnicu poskytnú aj drevené palety, ktoré môžete predtým opracovať podľa fantázie. Stačí ich naukladať buď na seba, alebo vedľa seba a následne priskrutkovať.
  • Rovnako jednoduché je spojenie niekoľkých drevených debničiek. Na uloženie kníh a dekorácií sa dajú použiť prírodné alebo opálené debničky z dreva.

Zdieľajte článok:

Podľa čoho si vybrať domácu knižnicu

Na začiatok stránky