Blog
Ako si vybrať posteľ

Ako si vybrať posteľ

Lucia
Lucia 19.03.2019
foto: Pexels / PexL
Spokojný život závisí od kvalitného spánku. Počas noci dobíjate baterky, aby ste mali energiu na nasledujúci deň. Preto nikomu nemôže byť ľahostajné, na čom spí. Základom je pohodlný matrac a dobrá posteľ. Ako vybrať takú, ktorá zaručí roky pohodlného spánku? Čítajte ďalej a neprehliadnite náš orientačný cenový prehľad.

Šírka a dĺžka

Nie je nič horšie, ako keď si kúpite novú posteľ a potom zistíte, že vám z nej trčia nohy. V prvom rade si musíte zvoliť správne rozmery postele. Mala by byť minimálne o 20 cm dlhšia ako výška človeka. Za štandardnú dĺžku sa považuje 200 cm. Samozrejme, v niektorých obchodoch nájdete aj neštandardné dĺžky 210 alebo 220 cm.

Dôležitá je aj šírka. Ak si kupujete jednolôžko, za ideálnu šírku sa považuje 90 cm. Niektoré postele sú široké 100 cm, čo je zárukou väčšieho pohodlia. Šírka dvojlôžka sa zvyčajne pohybuje od 140 cm do 180 cm.

Ako si vybrať posteľ - #572 Matrac na paletách - obľúbené riešenie mladých foto: Pexels / PexL

Pri kúpe postele majte na mysli aj veľkosť spálne. Ak máte problém s nedostatkom priestoru, veľkorysá posteľ s baldachýnom nebude tou najlepšou voľbou. Okolo postele by mal ostať dostatočný priestor na pohyb, prípadne na nočný stolík. 

Nepriehliadnite:

A čo výška postele?

Výška postele je tiež dôležitá. Posteľ by mala byť minimálne 25 cm nad zemou, pretože na podlahe sa víri prach, ktorý predsa nechcete vdychovať. Pre starších ľudí s problémami so vstávaním a líhaním sa odporúča kúpiť vyššiu posteľ (55 - 65 cm). Ostatní si môžu vybrať výšku 40 až 50 cm.

9049

Materiál rámu

Od materiálu, z ktorého je vyrobený rám postele,  závisí jej životnosť. Drevotrieska síce ušetrí peniaze, no posteľ po čase začne nepríjemne vŕzgať. Výhodou je široká ponuka dezénov a jednoduchá údržba. Ak uvažujete o posteli z drevotriesky, pri výbere si dajte pozor na kvalitu lamina, pretože lacné verzie sa veľmi ľahko opotrebujú a poškodia.

Masívne drevo je overená klasika. Rámy z mäkkého dreva ako smrek alebo borovica jú cenovo porovnateľné s drevotriekovými, no nie sú oveľa pevnejšie. Drevená posteľ z tvrdého masívu ako napríklad dub, buk alebo jelša je pevná, odolná, má dlhú životnosť a nadčasový dizajn. Nevýhodou je vyššia cena.  Postele z tvrdého masívu sú zárukou stability a nemusíte sa báť ani vŕzgania.

Ako si vybrať posteľ - #575 foto: iStock

V ponuke sú aj kovové postele, ktoré do spálne vnesú závan industriálneho či romantického štýlu. Hodia sa skôr do väčších spální. Ich výhodou je, že matrac na nich viac dýcha a sú ľahšie, takže ich jednoducho premiestnite. Ak si pri výbere dáte pozor na kvalitu spojov, nemusíte sa báť ani nepríjemného vŕzgania.

Čalúnené postele sú nestarnúca klasika, no ich dizajn nie je pre každého. Ide o kombináciu dreva a látky, pričom si môžete vybrať zo širokej škály farieb a tkanín. Čalúnené čelo poslúži ako mäkká opierka pri čítaní. A prípadný nechcený kontakt ela rozospatého človeka s rámom postele je menej vďaka čalúneniu menej bolestivý. Nevýhodou je, že takéto postele sa ťažšie čistia a majú ich v obľube roztoče, takže nie sú vhodné pre alergikov.

4754

Ďalšie vlastnosti

Kúpiť posteľ s čelom alebo bez? Čelo má niekoľko výhod. Chráni hlavu pred studenou stenou a môžete sa oň pohodlne oprieť pri čítaní alebo raňajkovaní v posteli. Navyše pôsobí esteticky. Úlohou bočníc je v prvom rade fixácia matraca. Vysoké bočnice na detských postieľkach bránia pádu dieťaťa.

Ak máte v domácnosti problémy s nedostatkom priestoru, vyberte si praktickú posteľ s úložným priestorom, do ktorej môžete schovať napríklad plachty, periny alebo sezónne oblečenie. Ďalšou možnosťou ako ušetriť miesto je poobzerať sa po poschodovej posteli. Je vhodným riešením prespávania v garsónkach a malých bytoch.

Ako si vybrať posteľ - #571 foto: Pixabay / CC2.0

Kúpiť posteľ na nožičkách alebo s plnou základňou? Výhodou postele s nožičkami je, že matrac bude odvetrávaný aj zo spodnej strany.

A čo rošty? Najbežnejšie sú pevné lamelové, ktoré výborne pružia a poskytujú matracu dobré odvetrávanie. Platí, že čím viac lamiel rošt má, tým väčšiu oporu poskytne matracu, ktorý je tak menej namáhaný. Dobrý rošt teda môže značne predĺžiť životnosť matraca. Polohavateľný rošt oceníte napríklad počas choroby, keď v posteli nedobrovoľne trávite celé dni.

Aj na cene záleží

Orientačné ceny postelí (stredná kvalitatívna trieda)

Materiál Jednolôžkové postele Dvojlôžkové postele
Drevotrieska 100 - 200 € 200 - 400 €
Kov 70 - 150 € 100 - 220 €
Čalúnenie 200 - 300 € 300 - 550 €
Drevený masív 140 - 350 € 500 - 1500 €

Zdieľajte článok:

Ako si vybrať posteľ

Na začiatok stránky