Blog
V provensálskom štýle je centrom diania kuchyňa

V provensálskom štýle je centrom diania kuchyňa

16.07.2019
foto: iStock
Provensálsky štýl je jemný a romantický. Vyjadruje idylickú atmosféru francúzskeho vidieka s levanduľovými poliami a nenáhlivým životom. Ak máte radi vzdušné interiéry v decentných farbách a s množstvom kvetín a bylín, potom by mohol byť tento štýl pre vás to pravé.

Vytvára dojem leta, dovoleniek a príjemných oddychových chvíľ. Je trochu nostalgický a ideálny pre ľudí, ktorí si zakladajú na domove ako oáze pokoja chránenej pred zhonom vonkajšieho sveta. Provensálsky interiér je svetlý, elegantný a svieži, no zároveň útulný. Je protikladom modernej uponáhľanej doby a tak trochu pripomína „staré zlaté časy“.

Neprehliadnite:

3847

Kontext a história

Štýl francúzskeho vidieka sa vyformoval v 19. storočí a pôvodne bol protestom proti parížskej estetike v zariaďovaní interirérov. Názov napovedá, že je spojený hlavne s Provensálskom - regiónom na juhovýchode Francúzska, pri Taliansku a Stredozemnom mori. Predstavte si rozsiahle vinice, olivové háje, píniové lesy a hlavne neodmysliteľné levanduľové polia. A pravdaže krásne slnečné počasie.

Farby a materiály

Atmosféra je svetlá, domácka, optimistická a trochu aj nostalgická. Podľa toho volíme aj materiály a farby. Všetko prírodné tu má svoje miesto. Masívny drevený nábytok, terakotové podlahy a keramické obkladačky, kamenné detaily a trochu zvetralo pôsobiace tehly. Pri výbere doplnkov dávame dôraz na prírodné bytové textílie – bavlnené a ľanové. Svoje miesto tu má aj keramika, pletené košíky a rôzne drobnosti, často zdobené obľúbeným motívom levandule.

Spálňa v provensálskom štýle foto: iStock

Farby sú prevažne svetlé, tlmené a akoby „vyblednuté od slnka“. Najviac sa vyskytuje biela, ale aj iné svetlé variácie – maslová, svetlobéžová, smotanová, alebo neutrálna piesková či teplá svetlosivá. Poznávacím znamením je levanduľová, ale obľúbená je aj zelenkavá a svetlomodrá. Okrem svetlých farieb tu nájdeme aj terakotovú alebo indigovú, ale inak tu tmavé farby nemajú miesto.

Ako na to

Najlepšie je začať výberom farebnej schémy. Určite si jednu dominantnú farbu (zvyčajne to býva biela alebo krémová) a ku nej dolaďte ostatné. Celkový ráz interiéru by mal byť rustikálny, ale zároveň jemný a elegantný. Nábytok je najčastejšie biely, alebo v iných svetlých, tlmených farbách (napríklad svetlá olivovvá alebo modrosivá) a mal by mať patinu. Známky používania a mierneho opotrebovania sú vítané aj na doplnkoch.

Obývačka v kombinácii bielej a ružovej foto: iStock

Dávajte si pozor na detaily – niečo také ako lesklá chrómová vodovodná batéria by tu bolo rozhodne krokom vedľa. Nemusíte mať nutne kohútiky zvlášt na teplú a na studenú vodu, ale mali by mať vidiecky charakter. Pokiaľ je to možné, vyhýbame sa prvkom s hladkými jednoduchými líniami. Takisto sa snažíme nepožívať plasty, hlavne nie vo výrazných alebo dokonca krikľavých farbách.

Mali by ste sa držať niekoľkých provensálskych pravidiel:

  • Podlahy sú buď z masívneho dreva alebo z rustikálne pôsobiacich terakotových dlaždíc. Rozhodne žiadne celoplošné koberce. Pre vzdušnejšie pôsobiaci interiér môžete drevené podlahy, obklady stien a stropy natrieť bielou alebo krémovou farbou.

  • Detaily nábytku a zariadenia z liateho alebo tepaného železa. Môžu byť v pôvodnej farbe materiálu, ale častokrát bývajú natreté na bielo alebo krémovo.

  • Nábytok je, jedným slovom, romantický. Každopádne by mal mať svetlú farbu a patinu. Vnútro skríň a šuflíkov je častokrát natreté inou farbou (napríklad tyrkysovou či žltou) alebo potiahnuté dekoratívnou látkou, prípadne papierom (môžu tu byť romantické kvetinkové vzory, ale aj jednoduché prúžky).

  • Jemné textílie z prírodných materiálov. Buď v prírodných farbách s decentnými detailami alebo s celoplošnou potlačou kvetinových vzorov. Tu si môžete dovoliť aj čipky. Útulne pôsobia aj množstvá vankúšov, častokrát vyšívaných.

6458
  • Lampy a lustre môžu byť rustikálne kovové, ale obľúbené sú aj textilné tienidlá s kvetinovými vzormi.

  • Keramické doplnky a detaily. Umývadlá, úchytky na nábytku, krčahy, všetko vo vidieckom štýle a najlepšie s obrázkom levandule alebo ruží.

  • Kvety v kvetináčoch, ale aj vo vázach a pravdaže neodmysliteľné bylinky. V kuchyni by malo byť zrejmé, že ste skúsenými bylinkármi a baví vás to :) .

  • Na stenách by mali byť obrazy, bez nich to proste nie je ono. Vo svetlých, profilovaných a ideálne aj trochu ošúchaných rámoch. Najčastejšími námetmi sú kvety v rôznych podobách, ale krajinky môžu byť tiež.
  • Kuchyňa je v takto zariadenej domácnosti „centrom diania“. Tu sa odohráva rodinný život a príjemné posedenia s priateľmi. Kuchynské doplnky a náradie by mali zodpovedať celkovému štýlu a mali by byť vidieť. Vystavte ich v presklených skrinkách, otvorených policiach, alebo ich kľudne aj zaveste. Moderne pôsobiace kuchynské spotrebiče radšej šikovne ukryte.

Kuchyňa v provensálskom štýle s retro chladničkou foto: iStock

Napriek tomu, že je to vidiecky štýl a potrebuje pre správnu atmosféru množstvo typických detailov, celkový dojem by nemal byť „preplácaný“ a obhrublý, ale jemný, elegantný a vzdušný.

Týmito pravidlami inšpirované úpravy môžu pokračovať aj na balkóne alebo terase. Vyberte si rustikálne kovové stoličky alebo stolíky, prípadne aj drevenú lavicu. K tomu sa pravdaže hodí čajová súprava s milými keramickými hrnčekmi. Sedenie doplňte podsedákmi s kvetovanými vzormi a môžete si užívať popoludňajší čaj či večerné západy slnka. Budete sa cítiť ako na dovolenke.


Zdieľajte článok:

Provensálsky štýl: Čím sa vyznačuje, akých chýb sa vyvarovať

Na začiatok stránky