Blog
Hravá nostalgia v retro interiéri

Hravá nostalgia v retro interiéri

01.08.2019
foto: iStock
Pripomína časy nedávno minulé. Retro štýl je naozaj originálny a vyjadruje individualitu obyvateľov bytu. Ľudí k nemu vedie určitá nostalgia, chuť sa odlíšiť, ale aj časom overená kvalita dizajnu rôznych prvkov.

Pri vstupe do takto zariadeného bytu alebo domu sa cítite, akoby ste sa preniesli v čase do minulosti. Najčastejšie sa pod pojmom retro myslí obdobie od približne dvadsiatych tych po šesťdesiate roky minulého stročia. Vyberte si éru, ktorá najviac vyhovuje vášmu vkusu a tomu prispôsobte zariadenie, typy nábytku, farebnosť aj materiály.

V súčasnosti najobľúbenejšou érou sú 50.  a 60. roky. Typickým prvkom je napríklad ikonická chladnička Smeg, kuchynský robot KitchenAid a tiež hriankovače, rýchlovarné kanvice alebo kávovary v podobnom duchu.

Neprehliadnite:

5058

Kontext a história

Inšpiráciou pre štýl retro je obdobie začínajúce sa po 1. svetovej vojne. V tom čase sa menila spoločenská aj kultúrna situácia, vznikali nové výtvarné, hudobné, ale aj architektonické štýly. Ľudia túžili po zmene, slobodnejšom a spontánnejšom živote, čo sa prejavovalo aj v dizajne a tiež interiéroch. Dizajn už nebol len vážny a okázalý, začal obsahovať aj určitú hravosť.

Prejavilo sa to napríklad v tvaroch nábytku (ikonické kreslá), ale aj v plošných vzoroch a ornamentoch, kde prevládali geometrické, abstraktné a tiež zjednodušené kvetinové vzory a ich kombinácie. Používa sa mix materiálov – masívne drevo, dyhované drevo, syntetické materiály, sklo, koža, koženka a chrómované detaily. Charakteristické sú plagáty namiesto klasických obrazov, originálny nábytok a výrazné farby.

Mnohé dizajny z tohto obdobia vyzerajú stále moderne, často majú hladké a jednoduché tvary s minimom detailov. Veľký vplyv na vizuálnu stránku tých čias majú známi architekti a dizajnéri – Eero Saarinen, Mies van der Rohe alebo aj Charles a Ray Eamesovi.

Hnedá sedacia súprava a veľký čierny stolík foto: iStock

Farby a materiály

Obľúbenými farbami sú výrazná červená a oranžová, čierna, ružová, tyrkysová a kurkumová žltá, ale aj maslovobiela, svetlá vodovo modrá a veľmi jemná mätová. Vhodné sú aj tlmené tóny všetkých základných farieb.

Z materiálov tu majú bohaté zastúpenie syntetické materiály, hliník, chróm a rôzne dyhy na nábytku. Dôležité sú textúry a ich kombinácie – huňaté koberce, hladký vinyl, lesklý chróm a jemný zamat. Čím výraznejší kontrast, tým lepšie.

Obrazy, sošky a iné výtvarné diela bývajú skôr zjednodušené až abstraktné, žiadne romantické krajinky.

Pri podlahách stavte na masívne drevo, hlavne vo forme elegantných parkiet. Charakteristické sú aj výrazné koberce alebo keramické dlaždice, ktoré často tvoria šachovnicový vzor.

6814

Ako na to

Dekorovanie v retro štýle môže byť cestou k oživeniu bytu. Môžete si vybrať len niekoľko ikonických kúskov, ktoré interiéru dodajú šťavu, alebo urobiť kompletný retro redizajn celej miestnosti či bytu. Je na vás, v akom rozsahu chcete svoj príbytok „vrátiť do minulosti“.

Retro štýl je skôr pre odvážnych. Určite si ho nevyberú ľudia, ktorí preferujú nenápadnú klasiku s neutrálnymi farbami. Retro interiér by rozhodne mal dávať najavo, že ide o zámer, a nie že ste iba nechali byt po babičke v pôvodnom stave.

Pri obstarávaní retro zariadenia môžete od starých rodičov, kamarátov alebo aj na bazároch hľadať skutočné historické kúsky a zreparovať ich. Druhá cesta je kúpiť si nové veci v tomto štýle. Najčastejšie sa používa kombinácia oboch. Starý nábytok pri správnej starostlivosti poslúži ešte mnoho rokov, ale napríklad zariadenie kuchyne a kuchynské spotrebiče budú určite lepšie fungovať nové, len v retro dizajne.

Dôležitá je elegantná jednoduchosť, funkcia a hlavne komfort.

Vo vzdušnom retro interiéri vynikne dizajn nábytku Vo vzdušnom retro interiéri vynikne dizajn nábytku foto: iStock

Pri hľadaní vizuálnej inšpirácie vám okrem Googlu poslúžia aj staré časopisy a filmy z daného obdobia, ale aj návšteva retro kaviarne či spomienka na staré kino. Tu je zopár tipov na čo sa zamerať pri hľadaní tých správnych kúskov:

  • Spotrebiče s oblými tvarmi a chrómovými prvkami.

  • Žalúzie a rolety namiesto nariasených závesov.

  • Nábytok v kombinácia dreva, umakartu a chrómu na elegantných nožičkách.

  • Na steny plagáty namiesto klasických obrazov.

  • Do jedálne stoličky thonetky.

  • Veľké oblúkové kovové lampy, ktoré dodajú obývačke atmosféru.

  • Oblé porcelánové alebo plastové vypínače na stenách a zodpovedajúce kľučky na dverách.

  • Neutrálny interiér dokáže oživiť aj malé retro rádio.

5757

Retro štýl je svieži a výrazný, treba ho však správne dávkovať. Jeho prvky sú často kontrastné. Kombinuje sýte farby a tiež rôzne povrchy – hladké s výraznými textúrami a štruktúrami. Napríklad dyhovaná lakovaná komoda a ku nej huňatý koberec. Retro prvky sa tiež dobre kombinujú s inými štýlmi – minimalistickým, moderným, škandinávskym alebo aj industriálnym.

Ak si chcete svoj interiér len trochu „prifarbiť“ retro štýlom, zvoľte napríklad jedno výrazné dizajnové kreslo, oblú chladničku do kuchyne alebo tapetu s retro vzorom. Stále málo inšpirácie? Načerpajte ju vo fotogalérii:


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť byt v retro štýle

Na začiatok stránky