Blog
Ako si vybrať dobrý matrac

Ako si vybrať dobrý matrac

Lucia
Lucia 04.10.2018
foto: iStock
Tvrdý alebo mäkký matrac, jeden pre dve osoby alebo radšej dva samostatné matrace, taštičkový, s pamäťovou alebo studenou penou? Všetko o matracoch na jednom mieste.

Hovorí sa, že človek prespí tretinu svojho života. Preto by nám nemalo byť ľahostajné, na čom spíme. Kúpa matraca je dlhodobá investícia, ktorá ovplyvní celkovú kvalitu nášho života. Vybrať si z veľkého množstva matracov však môže byť celkom náročné.

Každému vyhovuje niečo iné. Niekto rád spí v chladnejšom, iný zasa v teplejšom prostredí. Jeden má rád mäkšie, ďalšiemu vyhovujú tvrdšie matrace. Niekto spí radšej na bruchu, ďalší na chrbte. Ako teda vybrať ten správny matrac? Pri výbere myslite na dôležité faktory, o ktorých píšeme nižšie. Prípadne si nechajte poradiť niektorým z porovnaní najlepších matracov.

1. Vyberte si správnu veľkosť

Pred samotnou kúpou matraca je potrebné najprv odmerať posteľ. Potom sa môžete pustiť do nakupovania. Bežní ľudia s dĺžkou matraca nebudú mať problém. Za štandardnú dĺžku sa považuje 200 cm, pričom platí, že minimálna dĺžka matraca by mala byť o 15 až 20 cm väčšia ako výška človeka. Ak meriate viac ako 190 cm, nemusíte smútiť. V dobrých obchodoch nájdete aj atypické veľkosti matracov s dĺžkou viac ako 200 cm.

Na šírke matraca takisto záleží. Predsa len, každému sa lepšie spí na širokej posteli. Ak máte dvojlôžko, siahnite po šírke 180 alebo 160 cm, v krajnom prípade 140 cm. Ak máte jednolôžko, potom si vyberte zo šírky 80 až 90 cm.

8392

Manželské lôžko - jeden alebo dva matrace?

Ak máte v spálni manželské lôžko, určite ste rozmýšľali nad tým, či je výhodnejšie kúpiť jeden veľký matrac alebo radšej dva menšie. Dva menšie matrace vám môžu zabezpečiť pohodlnejší a kvalitnejší spánok. Je to preto, že každému vyhovuje iná tvrdosť a materiál matraca.

Pri dvoch matracoch tiež môžete použiť polohovateľné rošty. Medzi ďalšie výhody patrí ľahšia manipulácia s matracmi, napríklad pri ich otáčaní.

Ak sa rozhodnete pre kúpu dvoch matracov, dajte si pozor na to, aby ich výška bola zhodná. Nevýhodou je, že pri dvoch matracoch vzniká predelenie. To sa však dá ľahko eliminovať špeciálnym klinom do matraca, ktorý dokáže zakryť medzeru.

Ako si vybrať dobrý matrac - #38 foto: Pixabay / CC0

2. Tvrdosť matraca ovplyvňuje kvalitu spánku

Tvrdosť matraca do veľkej miery ovplyvní, či sa budete každé ráno zobúdzať s úsmevom na tvári alebo s bolestnou grimasou. Najprv sa musíte pozrieť na svoju hmotnosť. Vo všeobecnosti platí, že ľudia s vyššou váhou by mali siahnuť po tvrdších matracoch, zatiaľ čo ľudia s nižšou váhou si môžu vybrať mäkšie typy.

Výber tvrdosti matraca závisí aj od spôsobu spania. Ak sa vaša poloha počas spánku často mení, siahnite radšej po mäkšom matraci. Stredne tvrdý matrac sa odporúča tým, ktorí spia na chrbte. Ak trpíte bolesťami chrbtice alebo spíte na bruchu, poobzerajte sa radšej po tvrdšom matraci. Tvrdý matrac vám zaručí relatívne stabilnú polohu počas celého spánku.

Kvalitný spánok je dôležitý pre všetkých bez ohľadu na vek. Deti potrebujú pre zdravý vývin skôr tvrdšie matrace, zatiaľ čo starší ľudia by mali siahnuť po mäkších matracoch.

8574

3. Vyberte si materiál, ktorý vám bude vyhovovať

Ideálny materiál neexistuje, každý má svoje výhody a nevýhody. Penový, pružinový alebo latexový matrac - ktorý je ten pravý?

Latexový matrac

Latexové matrace sa vyznačujú veľkou pružnosťou a vedia sa ľahko prispôsobiť ľudskému telu. Sú odolné a majú výnimočne dlhú životnosť. Latex je veľmi priedušný materiál a baktérie sa v ňom množia pomalým tempom. Tieto matrace sú veľmi dobrou voľbou pre alergikov a astmatikov.

Ak preferujete tvrdšie matrace, latex bude pre vás tou správnou voľbou. Nevýhodou je, že tieto matrace majú vyššiu hmotnosť, takže sa s nimi ťažko manipuluje. Matrace s vysokým obsahom prírodného latexu majú tendenciu časom tvrdnúť a drobiť sa.

Penový matrac

V ponuke nájdete matrace so studenou alebo pamäťovou penou vo vnútri. Penové matrace majú veľmi dobré ortopedické vlastnosti. Odporúča sa zvoliť skôr pamäťovú a latexovú než len polyuretánovú penu.

Matrace so studenou penou sa dokážu veľmi dobre prispôsobiť telu a rýchlo vrátiť do pôvodného stavu. Taktiež sa vyznačujú vyššou priedušnosťou, takže sú vhodné pre spáčov, ktorí sa v noci viac potia.

Matrace s pamäťovou penou dokážu meniť tvrdosť pod vplyvom tlaku a teploty. Sú veľmi mäkké, poddajné a odporúčajú sa ľuďom, ktorí preferujú mäkšie matrace. Pamäťová pena je naozaj unikátny materiál pôvodne vyvinutý pre kozmonautov z NASA na odbremenenie ich tela vo vesmíre.

Ako si vybrať dobrý matrac - #36 foto: Pixabay / CC0

Pružinový matrac

Pružinové matrace dobre rozložia vašu váhu na veľkú plochu, takže nepociťujete tlak na žiadnej časti tela. Výborne odvádzajú vlhkosť. Ak vám býva v noci teplo a trpíte problémami s potením, pružinový matrac bude pre vás vhodnou voľbou. Ďalšou výhodou je, že sú pevné a vyznačujú sa dlhou životnosťou.

Pružinové matrace sú zdravšie ako iné matrace. V ich jadre sa nachádza veľa vzduchu, tým pádom je v nich oveľa menej roztočov, baktérií a plesní.

Všímajte si materiály, ktoré obklopujú jadro matraca. Vyberte si napríklad pružinový matrac s kokosovou doskou, ktorá je zárukou dlhšej životnosti matraca. Nevýhodou pružinových matracov je, že nie sú vhodné na polohovacie rošty. Okrem toho môžu v noci vŕzgať.

579

Taštičkový matrac

Výhodou taštičkových matracov je, že keď stlačíte jednu pružinu, ostatné pružiny ostanú v nehybnom stave. To má za následok výborné kopírovanie nerovností ľudského tela. Platí, že čím je viac pružín v jadre matraca, tým lepšie.

Taštičkové matrace sú podobne ako pružinové veľmi vzdušné, pretože medzery medzi taštičkami a ich stláčanie pri každom pohybe tela podporujú cirkuláciu vzduchu. Vďaka vysokej vzdušnosti ich môžete uložiť na rovnú ložnú plochu. Nie sú teda potrebné podkladové rošty. Majú vyššiu tvarovú stálosť, takže sú vhodné aj pre ľudí s vyššou hmotnosťou.

Ako si vybrať dobrý matrac - #39 foto: Pixabay / CC0

4. Aj cena hrá svoju rolu

Dôležitú úlohu pri kúpe matraca hrá samozrejme jeho cena. Na každodenné používanie odporúčame kúpiť radšej kvalitnejší matrac. Na príležitostné spanie stačí aj lacný matrac.

V ponuke nájdete matrace, ktoré stoja niekoľko desiatok eur, za iné môžete zaplatiť aj viac ako tisíc eur. Cena sa odvíja najmä od použitého materiálu. Taštičkové matrace bývajú väčšinou drahšie. Naopak pružinové matrace sú lacnejšie ako ostatné.

Drahý matrac však automaticky nemusí znamenať, že sa vám na ňom bude aj pohodlne spať.

579

5. Tipy ako predĺžiť životnosť matraca

Kúpa matraca je dlhodobá investícia a nepratrí medzi najlacnejšie. Preto chceme, aby náš matrac ostal čo najdlhšie ako nový. Zaobstarajte si napríklad nepremokavú plachtu, ktorá ochráni matrac pred znečistením.

Ochráňte svoj matrac kúpou doplnkového matraca. Ak sa zašpiní, jednoduchšie ho vyčistíte. Doplnkový matrac navyše zaručí ešte pohodlnejší spánok a môžete si vybrať z rôznych tvrdostí. Aj chrániče na matrace sú výborným riešením, vďaka ktorému ostane matrac dlhšie čistý a svieži.

Ak budete svoj matrac pravidelne obracať, môžete si značne predĺžiť jeho životnosť. A po koľkých rokoch treba dať starému matracu zbohom? Kvalitnejšie matrace sa odporúča vymeniť po 7 až 8 rokoch používania. Menej kvalitné vymeňte aj skôr.

Ďalšie články o matracoch, posteliach a obliečkach:


Zdieľajte článok:

Ako si vybrať dobrý matrac

Na začiatok stránky