Blog
Vyberáme šatníkové skrine pre váš dokonalý šatník

Vyberáme šatníkové skrine pre váš dokonalý šatník

25.06.2021
foto: iStock
Šatníková skriňa poskytuje úložný priestor a zároveň je výrazným dizajnovým prvkom miestnosti. Prečítajte si, ako vybrať tú správnu.

Výber šatníkovej skrine si treba premyslieť, pretože sa na dlhší čas stane súčasťou vašej domácnosti. 

Nepatria iba do spálne 

Šatníková skriňa nemusí byť len v spálni. Rolu pri jej umiestňovaní hrá veľkosť a priestor, ktorý máte k dispozícii. Vďaka dostupnosti rôznych typov a štýlov šatníkových skríň ju môžete dať do predsiene, detskej izby, obývačky i kúpeľne. 

Spálňa so šatníkom je klasikou vo väčšine domácností. Z praktického hľadiska vo veľkej spálni oceníte viac šatníkových skríň alebo šatník v spálni za posteľou vytvorený predelením miestnosti. 

Do menšej spálne sa hodí kombinovaná šatníková skriňa, ktorej vnútro je rozdelené na vešiakovú a policovú časť. Pre maximálne využitie priestoru využite služby rohovej šatníkovej skrine. 

6007

Z hľadiska feng shui je vhodné k nohám postele umiestniť vstavaný šatník a vyhnúť sa tomu, aby ste sa v zrkadle šatníkovej skrine videli. Nechcete sa vzdať zrkadla? Pripevnite ho na vnútornú stranu dverí šatníkovej skrine.

Do predsiene sa hodia šatníkové skrine s poličkou na topánky. Slúžia najmä na odkladanie vrchných vrstiev oblečenia. Mali by mať hlavne voľný priestor na zavesenie kabátov a búnd. Ideálnou voľbou je šatníková skriňa so zrkadlom. 

Šatníková skriňa do detskej izby musí byť kvôli bezpečnosti stabilná a vyrobená zo zdravotne nezávadných materiálov. Úložný priestor možno vytvoriť aj v kúpeľni zaobstaraním úzkej šatníkovej skrine. 

NEPREHLIADNITE:

Rozmery a ďalšie parametre šatníkovej skrine 

Pred kúpou šatníkovej skrine je nutné poznať správne rozmery. Tie sa odvíjajú najmä od priestorových možností. Zmerajte plochu, ktorú máte k dispozícii. Dbajte na dostatočný odstup od steny, radiátorov, dverí i okien. 

Vnútorné vybavenie šatníkovej skrine závisí od vašich predstáv a spôsobu uloženia oblečenia v šatníku v spálni. Vezmite do úvahy množstvo a konkrétne druhy odevu. Potrebujete viac výsuvných zásuviek a širokých políc, alebo najmä priestor na zavesenie ramienok na odev? 

Na zavesenie odevu je nutné mať pod šatníkovou tyčou priestor vysoký minimálne 70 centimetrov. Na uloženie bežného a objemnejšieho oblečenia je potrebná hĺbka políc zhruba 60 cm. 

6007

Pri voľbe výšky platí, že čím vyššia šatníková skriňa, tým viac úložného miesta. Pre maximálne využitie priestoru zvoľte vstavaný šatník vyrobený na mieru. V organizovanej domácnosti vládne poriadok a šatníková skriňa na mieru vám pomôže aj s uskladnením sezónnych vecí. 

Po sezóne je vhodné vytriediť obnosené veci a kúsky, ktoré už nosiť nebudete. Zvyšné môžete dať do vákuových obalov, vysať z nich vzduch a uložiť na najvrchnejšiu policu šatníkovej skrine. Alternatívou je ich uskladnenie v zásuvkách pod posteľou.

V malých miestnostiach sú na nezaplatenie šatníkové skrine s posuvnými dverami a zrkadlom, ktoré priestor opticky zväčší. Do moderných interiérov sa hodia jednoduché vysoké šatníky, najčastejšie vstavané. Podstatná je aj jednoduchá manipulácia s otváracím a posuvnými mechanizmami. 

Materiály a farby 

Šatníkové skrine slúžia ako úložný priestor, no materiálom, farbou i štýlom musia korešpondovať s ostatným zariadením. Najčastejšie bývajú vyrobené z troch materiálov – masívneho dreva,  laminovanej drevotriesky a drevotriesky pokrytej prírodnou drevenou dyhou.  

Lamino, teda drevotrieska s plastovou povrchovou vrstvou, je cenovo dostupné a ponúka veľké množstvo farebných prevedení vrátane verných imitácií dreva. Ľahko sa udržiava a vyznačuje sa aj slušnou odolnosťou voči poškodeniu.

Poriadok musí byť - organizér na opasky v šatníkovej skrini Poriadok musí byť - organizér na opasky foto: iStock

Šatníkové skrine z masívu sú originálne štruktúrou dreva. Do interiéru vnášajú závan prírody a hrejivého tepla. Disponujú dlhou životnosťou, ale sú náročnejšie na údržbu a vyžadujú si vyššiu počiatočnú investíciu. Časté je kombinovanie dverí z masívu a korpusu z lamina.

Drevotrieska s prírodnou drevenou dyhou je lacnejšia ako masív, no jej povrch má všetky vlastnosti dreva. Z tohto materiálu sa dajú skonštruovať aj vysoké skrine s veľkými rovnými plochami. Nevýhodou je nižšia odolnosť a kratšia životnosť v porovnaní s masívom. 

Kvalitný nočný odpočinok môžete podporiť aj výberom a kombináciou farieb. Podľa feng shui napomáha vytvoreniu pocitov pokoja biela farba. Upokojujúco pôsobia aj svetlejšie odtiene fialovej a ružovej. Šatníková skriňa, ktorá bude dominantným prvkom miestnosti, môže byť modrá. 

Štýl šatníkovej skrine 

Šatníková skriňa predstavuje jeden z najväčších kusov nábytku, a preto by nemala byť v inom štýle ako zvyšok zariadenia bytu. Medzi obľúbené interiérové štýly bývania patria napríklad provensálsky, škandinávsky a minimalistický. 

6007

Provensálsky štýl charakterizuje romantika a prírodné materiály. Pri výbere nábytku vyhráva masívny drevený nábytok v svetlých a tlmených odtieňoch, vyblednutý od slnka a s typickou patinou. Jeho vnútro môže byť výraznej farby, ako tyrkysová alebo žltá.

Nadčasovosť, inšpirácie z prírody, jednoduchosť a útulnosť patria k škandinávskemu štýlu bývania. Ak máte byt zariadený v tomto duchu, stavte na šatníkovú skriňu v bielej farbe z masívneho dreva v jednoduchom dizajne. 

Minimalistický interiérový štýl je o priestore, svetle, vzdušnosti a nekomplikovanosti. Pri výbere šatníkovej skrine nemusíte siahať výlučne po bielej farbe. Alternatívou je maslová a krémová. 


Zdieľajte článok:

Vyberáme šatníkové skrine pre váš dokonalý šatník

Na začiatok stránky