Blog
Vintage je romantickejší a „starší“ štýl ako retro

Vintage je romantickejší a „starší“ štýl ako retro

Daša
Daša 23.08.2019
foto: iStock
Je to štýl, ktorý spája staré a overené prvky s novými. Pri vintage jednoducho pracujete s tým, čo máte – môže to byť napríklad starší dom alebo byt, ktorého nedokonalosti sa môžu stať zaujímavými interiérovými prvkami. Alebo máte starý, ale kvalitný nábytok a rôzne doplnky, ktoré ste „zdedili“ a chcete ich použiť v modernom interiéri.

Pre vintage štýl je charakteristická overená kvalita. Prvky majú svoju históriu a je to na nich vidno, ale vďaka materiálom a remeselnému vyhotoveniu „starnú do krásy“. Preto je takýto interiér trochu starosvetský, ale pritom elegantný. Najlepšie je kombinovať vintage prvky s inými vhodnými štýlmi. Priveľa zariadenia a doplnkov v tomto duchu môže vytvoriť pocit, že ste sa ocitli v múzeu.

Neprehliadnite:

Jedálenský stôl s patinou vo vintage obývačke foto: iStock

Kontext a história

Pôvodne sa slovo vintage (historické, výberové) spájalo s vinárstvom a označovalo kvalitné staré ročníky vína. Neskôr sa tento výraz preniesol na všetko staré a kvalitné. 

Vintage si netreba mýliť s retrom, aj keď majú určité spoločné prvky. Vintage štýl bývania siaha ďalej do minulosti, je jemnejší, zdobenejší a romantickejší. Kým pre retro sú typické výrazné farby a geometrické tvary, vintage používa prevažne jemnejšie farby, patinu a kvetinové vzory.

Jedálenský stôl s patinou a drevený kredenc vo vintage štýle foto: iStock

Farby, materiály a doplnky

Farebné odtiene vintage interiéru sú tlmené a pastelové, čo vytvára nadčasový vzhľad. Základom býva kombinácia hnedej a bielej, doplnená obyčajne teplými farbami, často zemitými. Nájdeme tu tehlové odtiene, olivovo zelenú, horčicovo žltú, sivú a petrolejovú. Často sú vyblednuté, akoby vyťahané od slnka. Drevená podlaha má bod k dobru, ak je aspoň trochu opotrebovaná.

Žiaducim efektom je patina, či už na dekoračných predmetoch alebo na nábytku. Na dosiahnutie tohto efektu sa používa špeciálna vintage farba na drevo, niekedy nazývaná aj kriedová farba. Natrite ňou starú vybrúsenú komodu alebo hoci aj novú z neupraveného dreva a získate štýlový kúsok so zaručenou originalitou. 

3960

Z materiálov tu nájdeme hlavne masívne drevo, kamenné prvky, kovové detaily a doplnky, keramiku a porcelán. Povrchy majú prirodzenú alebo aj umelú patinu - je tu popraskaná glazúra, hrdza, vyblednuté farby, olúpaný náter, odštiepené kúsky a rôzne poškrabané povrchy. Textílie sú často zdobené výšivkou alebo čipkou. Starosvetsky vyzerajúce záclony, závesy či vankúše vytvoria tú správnu atmosféru.

Pri vyberaní nábytku a doplnkov sa riaďte ich výzorom – mali by vyzerať ako vzácne rodinné dedičstvo, nie ako lacný úlovok z blšieho trhu. Izba vo vintage štýle vyzerá jednoducho a zároveň elegantne, jej atmosféra je zmesou pokoja a nostalgie. Dekoračné prvky a nábytok majú svoju históriu, ktorá určuje ich charakter a vďaka ktorej sú jedinečné.

Vo vintage kúpeľni sa uplatnia moderné armatúry so starosvetským dizajnom foto: iStock

Poďme si náš interiér prejsť po jednotlivých miestnostiach:

Kuchyňa

Vo vintage kuchyni často nájdete presklené dvierka alebo otvorené police, takže môžete mať na očiach zaujímavé taniere, misky, či poháre s históriou. Obľúbené sú klasické kredence, ktoré vyzerajú, že si pamätajú niekoľko generácií. Na háčikoch na stene môžu byť medené panvice a na príborníku smaltovaný cedník.

Kúpeľňa

Vo vintage kúpeľni je populárnym kúskom voľne stojaca vaňa na nožičkách a mosadzné kohútiky. Dobre pôsobí aj okrúhle umývadlo, ktoré nie je zapustené, ale „sedí“ na drevenej doske alebo skrinke.

Spálňa

Vintage spálňa dostane správnu atmosféru vďaka vysokému stojanovému zrkadlu a drevenej komode s ozdobnými kovovými alebo porcelánovými úchytkami. Častým kusom nábytku je aj klasická truhlica. Posteľnú bielizeň môžete doplniť zdobenými vankúšmi s čipkou.

Obývačka

Vo vintage obývačke sa môžete odviazať viac – zaveste si na strop sklenený alebo krištáľový luster, na zreparovanú komodu naaranžujte keramické vázy, kovové svietniky a kľudne aj petrolejku. Do presklenej vitríny si vystavte kvalitný porcelánový servis na kávu a na stene môžu visieť klasické hodiny s kyvadlom. Všetko podčiarkne tapeta s jemným motívom kvetov. Tí odvážnejší môžu po nábytku rozložiť aj vyšívané alebo háčkované dečky.

4054

Vintage je skrátka štýl pre ľudí, ktorí majú radi časom overenú kvalitu a nádych nostalgie a romantiky. Nie je to ucelený štýl, je založený na miešaní a zlaďovaní doplnkov a zariadenia. Na vytvorenie správneho dojmu často stačí nostalgická tapeta na jednej stene a k tomu elegantné kreslo a stolík. Jeden alebo dva vhodné vintage doplnky vedia aj modernému alebo industriálnemu interiéru pridať na zaujímavosti. Vintage sa tiež skvelo hodí k uvoľnenému bohémskemu štýlu.

Ukážka japonskej techniky Kintsugi („zlatý stolár“) alebo aj Kintsukuroi („zlatý opravár“) používanej na opravu rozbitej keramiky. foto: iStock

Keď už hovoríme o starých kvalitných veciach s viditeľnou históriou, môžeme spomenúť aj zaujímavú japonskú techniku zvanú Kintsugi („zlatý stolár“) alebo aj Kintsukuroi („zlatý opravár“). Vzťahuje sa hlavne na opravu rozbitej keramiky, keď sa jednotlivé kúsky pospájajú do pôvodného tvaru pomocou laku zmiešaného s práškovým zlatom, striebrom alebo platinou.  Za týmto postupom je filozofia, že rozbitie a oprava je súčasťou histórie predmetu, ktorá robí predmet zaujímavejším a nie je to niečo, čo by bolo potrebné zamaskovať.


Zdieľajte článok:

Vintage štýl: Ako ho použiť v obývačke, spálni či kuchyni

Na začiatok stránky